Met de term ‘smarthome’ wordt een huis bedoeld dat is voorzien van allerlei slimme apparaten (domotica). Deze apparaten worden als slim aangeduid, omdat ze beschikken over een internetverbinding (draadloos of met draad), waardoor ze contact kunnen maken met servers, diensten en andere apparaten in, rondom en buiten het huis. Bovendien zijn deze apparaten (vaak) op verschillende manieren te bedienen: met een app, netwerk of met – je eigen – stem! Daarnaast kun je die apparaten vaak ook vanuit een andere locatie bedienen. Buitenshuis dus.

Ook de smartphone is de laatste jaren steeds meer in opkomst. Dit komt niet alleen omdat het internet sneller wordt, maar ook omdat het steeds betrouwbaarder en – in sommige gevallen – betaalbaarder wordt. Bovendien worden routers en Meshsystemen (deze dienen om het wifisignaal beter te verspreiden) steeds krachtiger, waardoor er ook veel meer mogelijk is dan tien jaar terug in de tijd. Het helpt ook dat apparaten steeds goedkoper geproduceerd worden en dat die steeds meer protocollen en diensten ondersteunen.

Uw huis omtoveren naar een slim huis kan nog een hele opdracht zijn waar veel kosten aan verbonden zijn. Gelukkig hoeft dit ook niet in één keer te gebeuren, maar kan dit in meerdere kleine stappen gebeuren. U kunt bijvoorbeeld beginnen met uw verlichting en dan steeds verder uitbreiden. Mocht je hier advies voor willen, twijfel dan niet om contact met mij op te nemen.